Miody |
Wpisał Piotrek i Magda |
MIÓD PSZCZELI: produkt wytworzony przez pszczoły robotnice z nektaru roślin lub spadzi jako pokarm dla rodziny pszczelej. Miód zawiera cukry proste, witaminy i mikroelementy, dzięki czemu jest on bardzo łatwo przyswajalny i uodparnia organizm. MIÓD RZEPAKOWY: ze względu na dużą zawartość cukrów prostych jest łatwo przyswajalny przez wątrobę zwiększając jej zdolności detoksykacyjne. Pomocny w zwalczaniu miażdżycy, chorobach dróg moczowych oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Zalecany także dla osób o słabym sercu. Oferowany przez naszą pasiekę w postaci kremowanej.
MIÓD WIELOKWIATOWY: w jego skład wchodzi nektar zbierany przez pszczoły z roślin kwitnących w kwietniu i maju: klonów, mniszka, drzew owocowych a także rzepaku. Jest wysokokaloryczny i lekkostrawny - dodaje energii i wzmacnia cały organizm. Zwyczajowo stosowany przy alergiach, katarze siennym, w chorobach serca i przeziębieniach oraz schorzeniach żołądka. Najbardziej zalecany do codziennego, profilaktycznego spożywania.
KRYSTALIZACJA MIODÓW tj. przejście ze stanu płynnego (patoka) w stan stały (krupiec), nie powoduje żadnych zmian w wartości odżywczej miodu. Przywrócenie miodu stałego do stanu patoki można przeprowadzić za pomocą dekrystalizacji miodu w temperaturze nie większej niż 42 st.C. Innym lepszym sposobem zachowania płynnego miodu na zimowy okres jest zamrożenie miodu,warunkiem jest jednak to aby w zamrażanym miodzie nie było już zaczątków krystalizacji. SPOŻYWANIE MIODU: największą aktywność biologiczną osiąga miód rozpuszczony w wodzie. Jest wg niektórych źródeł wówczas aktywniejszy o nawet 200 razy. Oczywiście miód możemy spożywać zgodnie z naszymi preferencjami kulinarnymi i nie powinniśmy go traktować wyłącznie jak lekarstwa, ale jako smaczny, odżywczy a przy tym zdrowy produkt spożywczy. |